Nyhetsarkiv

Resa till ett Sverige i miniatyr
och till Örebro slott

30 Luftfartsseniorer deltog i höstresan den 14 september till Miniature Kingdom of Sweden i Kungsör och till Örebro slott som har spelat en stor roll i svensk historia.


Miniature Kingdom of Sweden har byggts sedan 2015 i den gamla bleckkärlsfabriken i Kungsör, allt i skala 1:87.  Anläggningen är i dag 200 kvadratmeter stor och återger ett Sverige från Norrland till Mälardalen och arbetet fortsätter söderut. Genom landskapen rullar tågen men hela anläggningens fokus är mer på fina modellbyggen av kända svenska byggnader än en modelljärnväg. Här finns också tusentals små figurer, på mittbilden ovan ser ni till exempel Sven Melander som Steve med Lloyden.

Lunchen intogs på Naturens hus vid Osets och Rynningevikens naturreservat i östra delen av Örebro där Svartån mynnar i Hjälmaren. Ägaren Thomas Liander berättade om eldsjälen Mats Rosenbergs mångåriga arbete med att skapa ett attraktivt utflyktsmål av vad som tidigare var Örebros bakgård där man dumpade skrot och skräp.

Örebro slott var sista anhalt på denna dagsresa med Luftfartsseniorerna. Vår guide berättade engagerat och kunnigt om slottets historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet.

Efter en givande dag rullade vår buss tillbaka till Norrköping dit vi kom strax efter klockan 17.

Information från senaste styrelsemötet

 

Den 28 augusti genomförde Luftfartsseniorerna årets andra styrelsemöte och det första efter sommaruppehållet. Julbordet liksom förslag på nästa års aktiviteter diskuterades. 

Planerna för dagsturen den 14/9 till Kungsör och Örebro fastställdes och vi kunde efter mötet bekräfta våra preliminära bokningar. 30 seniorer har anmält sig! 

Kommande aktiviteter diskuterades, julbordet är nästa aktivitet. Vi återkommer med mer information längre fram angående detta. Preliminärt datum är 11 december. 

Under året har vi hittills genomfört två aktiviteter 

  • 25 maj var vi 19 seniorer som besökte Zarah Leander-museet och Vikbolandsstruts. 
  • 15 juni besökte 17 seniorer Konstmuseet Ståhl Collection. 

Funderingar kring kommande aktiviteter (och här får ni som medlemmar gärna komma med förslag och synpunkter): 

  • Karlstad med besök på Sandgrund (Lars Lerin), Frödingmuseet, Länsmuseet i Karlstad. 
  • Jönköping med besök på Polarmuseet i Gränna, Husqvarna Museum, Tändsticksmuseet i Jönköping. 
  • Arbetets museum i Norrköping, EWK-utställningen. 
  • Konstmuseet i Norrköping. 
  • Länsmuseet i Linköping. 
  • Hults Bruk, Brandkårsmuseet i Simonstorp. 

Vi är i dagsläget 105 medlemmar varav 4 är över 90 år och därmed avgiftsbefriade. 

Seniorresan gick till Zarah Leandermuséet och till strutsfarm

Foton: Roland, Monica och Per

[2023-05-23]
Torsdagen den 25 maj gjordes vårens resa med Luftfartsseniorerna med omkring 20 deltagare. Första anhalt var Zarah Leandermuséet i Häradshammars bygdegård där Lars-Olof Johansson och Margareta Gustafsson berättade om den berömda sångerskan och hennes karriär i Tyskland och i Sverige.

Resan gick vidare till närbelägna Vikbolandsstruts där Niclas Nordqvist berättade om strutsen som är världens största fågel och om arbetet på gården med allt från avel till slakt. Besöket på gården avslutades med en lunch på grillat strutskött och en kaka gjord på strutsägg. 

Nästa aktivitet är ett besök på konstmuséet Ståhl Collection i Norrköping den 15 juni.