Nyhetsarkiv

Trevlig och lärorik resa till Rejmyre Glasbruk och Brandkårsmuséet

[20240523]
Till anrika Rejmyre Glasbruk och till Brandkårsmuséet i Simonstorp gick Luftfartsseniorernas första resa för året. Lunch intogs på Café Rodga Spis där vi åt den laxmacka som blev 2022 års vinnare i mack-SM.


Rejmyre Glasbruk etablerades år 1810. Liksom andra svenska glasbruk anlades de på platser med stora skogar runt omkring eftersom det gick åt mycket ved för att värma glasugnarna. Numera värms ugnarna med el.
Vår kunniga guide Stefan berättade inne i Hyttan om den talang och hantverksskicklighet som krävs för att bli en bra glasblåsare. Efter guidningen fick vi en stund i glasbutiken.
Genom de östgötska skogarna gick resan ner mot Rodga säteri  och Café Rodga Spis. Där valde alla att låta sig väl smaka av den SM-vinnande mackan "Guld på rågbröd" som gjorde ägaren Lina Lundqvist bäst i Sverige på mackor år 2022.
Vid brandkårsmuséet i Simonstorp mötte vår guide Håkan Hagström upp. Verksam som brandman under sitt yrkesliv kunde han levandegöra historien, maskinerna, människorna och fordonen bakom denna livsviktiga samhällstjänst.

Välkomna till vårt årsmöte 7 mars

 

Torsdagen den 7 mars kl 14.00 är alla välkomna till Luftfartsseniorernas årsmöte. Platsen är Hemgården, Saltängsgatan 7 i Norrköping. Filerna "Årsmötesprotokoll - ej signerat" och "Stadgar" tillagda efter 2024 års årsmöte.


Resa till ett Sverige i miniatyr
och till Örebro slott

30 Luftfartsseniorer deltog i höstresan den 14 september till Miniature Kingdom of Sweden i Kungsör och till Örebro slott som har spelat en stor roll i svensk historia.


Miniature Kingdom of Sweden har byggts sedan 2015 i den gamla bleckkärlsfabriken i Kungsör, allt i skala 1:87.  Anläggningen är i dag 200 kvadratmeter stor och återger ett Sverige från Norrland till Mälardalen och arbetet fortsätter söderut. Genom landskapen rullar tågen men hela anläggningens fokus är mer på fina modellbyggen av kända svenska byggnader än en modelljärnväg. Här finns också tusentals små figurer, på mittbilden ovan ser ni till exempel Sven Melander som Steve med Lloyden.

Lunchen intogs på Naturens hus vid Osets och Rynningevikens naturreservat i östra delen av Örebro där Svartån mynnar i Hjälmaren. Ägaren Thomas Liander berättade om eldsjälen Mats Rosenbergs mångåriga arbete med att skapa ett attraktivt utflyktsmål av vad som tidigare var Örebros bakgård där man dumpade skrot och skräp.

Örebro slott var sista anhalt på denna dagsresa med Luftfartsseniorerna. Vår guide berättade engagerat och kunnigt om slottets historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet.

Efter en givande dag rullade vår buss tillbaka till Norrköping dit vi kom strax efter klockan 17.

Information från senaste styrelsemötet

 

Den 28 augusti genomförde Luftfartsseniorerna årets andra styrelsemöte och det första efter sommaruppehållet. Julbordet liksom förslag på nästa års aktiviteter diskuterades. 

Planerna för dagsturen den 14/9 till Kungsör och Örebro fastställdes och vi kunde efter mötet bekräfta våra preliminära bokningar. 30 seniorer har anmält sig! 

Kommande aktiviteter diskuterades, julbordet är nästa aktivitet. Vi återkommer med mer information längre fram angående detta. Preliminärt datum är 11 december. 

Under året har vi hittills genomfört två aktiviteter 

  • 25 maj var vi 19 seniorer som besökte Zarah Leander-museet och Vikbolandsstruts. 
  • 15 juni besökte 17 seniorer Konstmuseet Ståhl Collection. 

Funderingar kring kommande aktiviteter (och här får ni som medlemmar gärna komma med förslag och synpunkter): 

  • Karlstad med besök på Sandgrund (Lars Lerin), Frödingmuseet, Länsmuseet i Karlstad. 
  • Jönköping med besök på Polarmuseet i Gränna, Husqvarna Museum, Tändsticksmuseet i Jönköping. 
  • Arbetets museum i Norrköping, EWK-utställningen. 
  • Konstmuseet i Norrköping. 
  • Länsmuseet i Linköping. 
  • Hults Bruk, Brandkårsmuseet i Simonstorp. 

Vi är i dagsläget 105 medlemmar varav 4 är över 90 år och därmed avgiftsbefriade. 

Luftfartsseniorerna besökte 

Ståhl Collections samlingar

Den 15 juni var vi 17 seniorer som fick en mycket trevlig guidad tur på Ståhl Collection i Norrköping, och därefter hade vi gott om tid att på egen hand titta på utställningen. 

Foto: Gunilla och Per-Owe.

Seniorresan gick till Zarah Leandermuséet och till strutsfarm

Foton: Roland, Monica och Per

[2023-05-26]
Torsdagen den 25 maj gjordes vårens resa med Luftfartsseniorerna med omkring 20 deltagare. Första anhalt var Zarah Leandermuséet i Häradshammars bygdegård där Lars-Olof Johansson och Margareta Gustafsson berättade om den berömda sångerskan och hennes karriär i Tyskland och i Sverige.

Resan gick vidare till närbelägna Vikbolandsstruts där Niclas Nordqvist berättade om strutsen som är världens största fågel och om arbetet på gården med allt från avel till slakt. Besöket på gården avslutades med en lunch på grillat strutskött och en kaka gjord på strutsägg. 

Nästa aktivitet är ett besök på konstmuséet Ståhl Collection i Norrköping den 15 juni.

Vårutflykt till Vikbolandet 25 maj

Torsdagen den 25 maj är det dags för Luftfartsseniorernas vårutflykt. Resan går först till Zarah Leandermuséet och sedan till Vikbolandsstruts där det serveras lunch.
Kostnaden för vårutflykten är 550 kronor och anmälan ska göras senast den 5 maj till Gunilla Blank.

Läs mer i inbjudan.

Årsmöte med Luftfartsseniorerna

[2023-03-23]
Ett 30-tal Luftfartsseniorer samlades den 2 mars på Hemgården i Norrköping för ordinarie årsmöte.  Verksamhetsberättelse och bokslut godkändes, budget och plan för 2023 likaså och  kompletterande val förrättades. Efter mötet fick vi information om nuvarande LFVs arbete för att svara  upp mot kraven på höjd beredskap, kris och krig.

Mötet avslutades därefter med kaffe och Hem(gårds)bakad bulle.

Årsmötesprotokoll. Vi återkommer med detaljerad plan för årets aktiviteter.

Verksamhetsberättelse för 2022.


Du som jobbat inom LFV med dotterbolag, gamla Luftfartsstyrelsen, flygsidan av Transportstyrelsen eller på Norrköping Airport eller i annan luftfartsrelaterad verksamhet och ännu inte är medlem är välkommen att bli medlem och delta. Läs mer om att bli medlem på sidan Om oss.

Copyright @ All Rights Reserved